De Gezondzijnstuin

De Gezondzijnstuin…..

“Wat moet ik mij daar nou weer bij voorstellen” zul je je misschien verbaasd afvragen?

Laten we onze tuin eens dat naambordje geven: “Gezondzijnstuin”.

En vervolgens een voorstelling maken van alles wat zo’n tuin zou kunnen inhouden.

Uiteraard moet het een mooie plek zijn waar het fijn is te vertoeven.

Dat is meestal de basis van gezond zijn!

Het hebben van een plek waar je je lekker voelt.

Storende elementen

Schrijf eens op wat de storende elementen in je tuin zijn. Door het jaar heen maar wellicht ook op verschillende uren van de dag. Kun iets doen aan die dingen die je storen? Bijvoorbeeld door een stuk schutting of heg te plaatsen waardoor je die akelige buren niet ziet die je zo nerveus maken? Of dat je in de tuin gaat werken als het rustiger is? Of misschien als die leuke buren ook hun tuindag hebben?

 Meer of minder inspanning: Menig tuinierder kan beamen dat veel spanningen verdwijnen door in de tuin bezig te zijn.

Maar spanningen kunnen natuurlijk ook van het tuinwerk komen. Wellicht dat het goed is voor je gezondheid minder te hoeven spitten. Je kunt in zo’n geval bodembedekkers toepassen, waardoor je minder last hebt van onkruid. Al hoewel ik besef dat sommigen van ons gebaad zijn met zwaar werk waarmee ze zich kunnen uitleven. Spitten, houtkloven?

 

En voor de mensen die dagelijks bepaalde lichamelijke oefeningen willen doen kan er misschien een speciale plek ingericht worden of bij voorbeeld over het paadje een rekstok worden gemonteerd.

Gezonde voeding

Natuurlijk heeft de gezondzijnstuin gezond-makende planten. Planten die op een gezonde wijze zijn gekweekt. Natuurlijk zonder gif en opgegroeid met gezonde volwaardige voeding(bemesting). En waar zitten meer voedingsstoffen in dan in compost, gemaakt van een grote diversiteit aan planten.

Diversiteit geeft stabiliteit

Welke planten heb je door het jaar heen nodig voor je gezonde voeding. Ook daar speelt de diversiteit een belangrijke rol. Van alles wat, is altijd beter dan elke dag alleen maar sla en tomaat. Bovendien zijn de wilde groenten en kruidensoorten die wat langzamer groeien vaak veel rijker in voedingsstoffen dan de snelle waterige planten.

Naast groenten, kan je ook allerlei aardappeltjes planten; vroege en late, rode en witte soorten

Zo ook is de gekleurde en veelvormige siermais vaak lekkerder dan alleen maar die suikermais. Je tuin wordt ook stukken leuker en gezonder als er van alles wat groeit. Grote stukken van één soort leidt onherroepelijk tot plagen en ziektes. In de natuur zijn geen monocultures, daar staat alles door elkaar

Maak een mooie en eetbare gezondzijnstuin

In een vorig nummer heb ik iets geschreven over een leukere vormgeving van de tuin. Het hoeft allemaal niet zo recht en strak op rijen. Zet tussen de groenten eens wat bloemen. Er zijn veel eetbare bloemen en veel kruiden die groenten helpen gezond op te groeien.

In een gezondzijnstuin kun je de geneeskrachtige kruiden planten die speciaal bij je horen of die belangrijk zijn voor je medebewoners.

Eetbare bloemen: Oost Indische kers, koolzaad, lindebloesem, goudsbloem, vlier, kleine viooltjes, pompoenbloemen, teunisbloem, daglelie (“De smaak van Bloemen” door Elizabeth de Lestrieux en” Eten en Drinken met Wilde Planten’’ door Laurette van Slobbe)

Rust- lig en meditatieplek. Voor zo’n plek is alleen het beste plekje van je tuin geschikt. Kies die plek met al je zintuigen! En maak die plek, als een zitkuil verdiept tussen de planten, of als een goed verzorgde open plek met mooie bestrating snippers of zand!

Water is puur gezond zijn. Het is voor je tuin en voor ieder die daar is een zegen om een vijvertje te hebben. Ook voor de kikker, de pad en de salamander. Die in dank voor water, helpen plagen te voorkomen.

Ligt de tuin langs een waterkant, maak dan een zitplek aan die waterkant, waar je zomers met je voeten in het water kunt zitten.

Slapen in je tuin. Waarom zou je ver weg moeten gaan om in de buitenlucht te kamperen en zo de natuur intens te beleven? Dat kan ook in je eigen tuin. Gewoon in een tent op het gazon, of in een hangmat met muskietennet tussen twee bomen of aan schommelhaken in muur, schutting of paal. Ik ken mensen in Zutphen die een speciaal buitenbed hebben met een transparant dak om naar de sterren te kijken.

Aangepaste tuinen

Heb je last van je rug dan kan een verdiept pad of een zitkuil een oplossing bieden.

Of een stapel plantenkratten, omgetoverd tot verhoogde bloembedden waarbij je staande kunt planten. Rietmatje eromheen en klaar is Kees!( Aangepast tuinieren voor stijve harken ,herfst 2008)

Wellicht doe je dagelijks fitnessoefeningen die op zo’n plek wat voorzieningen nodig hebben?

Wat te denken van twee palen of fruitbomen waar een hangmat tussen geknoopt kan worden?

Ook een kas verwarmd door de zon, kan de koudeperiode lichamelijk een stuk prettiger maken. Het is een goede investering in gezondzijn.

Tuintempeltje of medicijnwiel.

In de Aziatische tuinen zie je vaak een spiritueel hoekje bij huis waar men dagelijks wat salie of wierook laat smeulen en waar wat herinneringen staan aan dierbaren of aan bijzondere momenten. Terwijl bij de indianen een “medicijnwiel” helpt de verbinding met de ander de elementen en de kosmos te onderhouden (www.nativeart.nl). Maar wellicht heb je zo’n inheems kapelletje?

Natuur-EHBO

Met kinderen is het leuk om een EHBO-tuintje te maken en ze te leren hoe je Eerste Hulp kunt vinden in de natuur:

Zoals koud water bij verbranding,

plakjes komkommer bij te veel zon,

salie of kamille voor keelpijn,

weegbreeblad als prikweg op brandnetelbulten,

smeerwortelsap voor pijnlijke spieren,

lavendel tegen vlooien,

een propje perterselie in je neus bij een bloedneus,

thee van selderij voor buik /maagpijn,

Gesnipperde ui naast je hoofdkussen tegen kriebelhoest,

en de bast van een wilgentakje tegen (hoofd)pijn.

Gezondzijnstuinen rond tehuizen en ziekenhuizen:

Wat zou het toch een sprong vooruit zijn in de gezondheidszorg wanneer ze de buitenruimte net als de binneruimte bruikbaar en heizaam zouden maken voor de bewoners. Er bestaat al jaren zoiets als tuintherapie (www.tuintherapie.nl) Maar je kunt ook een ontwerper de opdracht geven de tuin rond een bejaardencentrum aan te passen aan de mogelijke behoeftes van de bewoners. Misschien is het zelfs leuk om de tuin met de bewoners zelf vorm te geven. De tuin rondom een tehuis voor geestelijk gehandicapten zal er daardoor anders uit komen te zien dan een tuin van een revalidatiecentrum.

Een tuin van een ziekenhuis moet volgens mij energie en hoop geven aan haar bewoners. Het genezings proces wordt immers zeker bevorderd als de patiënten (en bezoekers) buiten van de zon kunnen genieten of buiten een ommetje kunnen maken. Langdurig zieken kunnen al dan niet op therapeutische basis actief zijn in de tuin. Wellicht worden ziekenhuizen dan echte gezondzijnscentra en ziekenzorg echte gezondheidszorg? Zal ik het nog meemaken?

Voor De Tuinliefhebber 2009 Hans Carlier

Voor 7 euro kan je bij Hans een mapje tekeningetjes en ideeën voor een gezondzijnstuin bestellen. Overmaken op giro 4280940 tnv Projekt Aarde te Zutphen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: